torsdag 5 november 2009

Sydsvenskan

Skånska

Man brukar säga som västsvensk eller som norrlänning att det låter som att en skånsktalande människa har en het potatis i halsen när de talar. Skånskan talas i stora delar av Sydsverige. Från Båstad ner till Trelleborg och Ystad talas sydsvenskan.


En skånsktalande person säger till exempel "dei ei dags att gå till tannemagaren" när det är dags att gå till tandläkaren. Eller när man vill säga att någon jobbar på ett bageri kan det låta såhär "Hon jubbar po kagehuset". Sveriges tredje största stad Malmö uttalas Mallme på skånska och ord som dig och är uttalas, dei och ei.



Blekingskan pratas i södra Småland och Blekinge. Dialekten är släkt med skånskan och östdanskan. Dialekten är varierande beroende på vart i sydsvenska du är, men gemensamt är att bokstaven r är vokaliserat. Om man bor i Lund talar man Blekingska.


Det finns även ett nordostskånskt mål och talas på Literlandet i västra delarna av Blekinge. Det är ett mål som har funnits länge och som idag bara talas av äldre människor. I Blekinge säger man Halsrev istället för Halsont, även om man känner sig nere eller avslagen. Ryll betyder svullnad och att usjila är att jämra sig över något. Om man inte bor i Sydsverige, framförallt om man bor i de nordliga delarna av Sverige uppfattar man ofta blekingskan och även skånskan som danska och tyska. Det beror på att en skåning talar med tungan placerad längre bak i gommen.

Södra Halland

Halländskan kommer inte ursprungligen från det danska språket som många tror. Många tror det är på grund av att Halland var danskt territorium under en lång tid. Detta stämmer inte, halländskan är som ett språk för sig. Man talade inte danska i Halland utan halländska. I södra Halland är dialekten förknippat med skånskan och småländskan. Landskapets dialektgräns ligger över Tvååker, en tätort söder om Varberg.


Södra Småland

Enligt en enkätundersökning visar det sig att de flesta ungdomar i Växjö har en negativt inställning till den egna dialekten. Städer i kronobergs län i södra småland: Växjö, Alvesta, Tingsryd, Älmhult, Lessebo, Ljungby, Markaryd och Uppvidinge.


Kända från Sydsverige:

Per Lagerqvist Växjö

Per Gessle Halmstad

Mat-Tina Lund

Johan Glans Elvsjö

Zlatan Ibrahimovic Malmö

Henke Larsson Helsingborg

Rasmus Elm Kalmar


En som kommer från Växjö är Karolina Klüft:

Clara och Fatih


1 kommentar: